Kvůli počasí ve Španělsku je zelenina skoro luxusní zboží. Nejvíce zdražily cukety

Zákazníci v Evropě se nestačí divit. Čerstvá zelenina během zimy ve srovnání s loňskem podražila až několikanásobně. Hlavním důvodem je velká neúroda v jihovýchodním Španělsku kvůli špatnému počasí. Odtud přitom do evropských supermarketů přichází přibližně 30 procent čerstvé zeleniny a během zimy více než polovina.

Na trhu chybějí rovněž dodávky z Itálie. Tamním producentům podle zprávy Evropské asociace zpracovatelů ovoce a zeleniny nejvíce uškodily lednové mrazy a sněhová záplava ve středu a na jihu Apeninského poloostrova. Sklizeň brokolice a květáku tam bude podle odhadu o 40 až 45 procent nižší než v uplynulém roce.

Největší cenový šok nachystala spotřebitelům cuketa. "Kilogram vychází až na pět eur," konstatuje na serveru naturalnews.com nejmenovaný belgický obchodník dovážející ze Španělska. Salátové okurky přijdou na osm až devět eur za kilogram.

Hlouběji do kapsy musí při nákupu čerstvé zeleniny sáhnout také zákazníci v tuzemsku. Není výjimkou, že kilogram zmíněné cukety se v obchodech prodává za více než sto korun. Například ceny rajčat jsou podle Českého statistického úřadu až o polovinu vyšší než loni v únoru. Kilogram v průměru přijde na 68,45 koruny oproti loňským 45,18 koruny.

Na trhu se projevuje také velký nedostatek ledového salátu. Jak pro BBC uvedl velkoobchodník se zeleninou Nick Padley, Evropu jím během zimních měsíců z 90 procent zásobuje Murcijská oblast na jihovýchodě Španělska. Podle španělských farmářů se bude nedostatek této zeleniny pravděpodobně projevovat také v březnu, protože špatné počasí znemožnilo novou výsadbu. V Británii některé supermarkety každému zákazníkovi prodávaly maximálně tři kusy salátu.

Co vlastně počasí provádělo? Na jihovýchodě Španělska počátkem podzimu panovala největší vedra za posledních více než 50 let. Jižní Andalusii, Murcijskou oblast a oblast Levante přiléhající ke Středozemnímu moři v prosinci zasáhly vydatné deště. A aby toho nebylo dost, v lednu udeřily mrazy a napadl sníh, což se naposledy stalo před 35 lety.

Tehdy − během 80. let minulého století − byly evropské země v zásobování zeleninou mnohem soběstačnější. Moderní pěstitelské technologie i tlak na snižování nákladů však vedly k tomu, že se produkce přesunula do oblastí s nejpříznivějšími podmínkami. Z jihovýchodního Španělska, kde je i práce levnější než v severněji položených zemích, se stal "zeleninový koš" Evropy.

Spotřebitelé se letos musí připravit i na zdražení olivového oleje. I zde jsou důvodem nepříznivé povětrnostní podmínky ve Středomoří, odkud pochází 97 procent oleje, který se ve světě vylisuje.

"Kvalitní olivový olej bude letos nad zlato," uvádí na serveru Spiegel Online Conrad Bölicke z organizace arteFakt, sledující trh s touto komoditou. A své tvrzení dokládá tím, že někteří producenti na Sicílii, proslulé vysokou kvalitou oleje, si při přepravě tohoto "zlata" z lisoven do přístavů najímají ozbrojený doprovod.

Drahé suroviny jsou problémem i pro restaurace. Třeba slavný šéfkuchař Jamie Oliver zmínil vysoké ceny olivového oleje jako jeden z důvodů, proč v Británii zavírá šest svých italských restaurací.